Lisen och Ola i må-bra-trädet

I boken ”Lisen och Ola i må-bra-trädet” får du möta Lisen, Ola och deras kamrater i klass 1. Boken är indelad i tre kapitel, där kapitel 1 berör naturen och vår miljö, kapitel två handlar mycket om kost och motion och i kapitel 3 är huvudtemat mobbing och värdegrunder. Efter varje kapitel finns frågor att diskutera kring. En lärarhandledning finns också som ett komplement till boken, där det finns tips och idéer om hur boken kan användas samt hänvisning till vad Läroplanen säger om skolans arbete med friskvård och hälsa. Illustrationer: Michael Sågerås.

Lisen och Ola är bästisar. De tycker båda speciellt mycket om ett särskilt träd på skolgården. De kallar det ”Må-bra-trädet”. Här är det skönt att sitta när man är ledsen och vill vara ifred, men också när man är glad och bara vill sitta och fundera. I samma klass går också Edvin. Edvin är synskadad och ser inte lika bra på långt håll som de andra. I klassen går också en kille som heter Anton. Anton är den tuffaste killen i klassen och tillsammans med en del andra killar brukar han vara elak mot Edvin. Lisen och Ola vill hjälpa Edvin men Edvin verkar inte förstå att de tycker synd om honom. Så en dag händer något och Lisen börjar förstå. Det är inte Anton som är modigast och tuffast och Edvin klarar mer än alla trott tidigare….

Ett lyckat komplement till boken är en CD-skiva med sex olika melodier där texterna knyter an till de olika ämnesområden som boken handlar om. Boken används som ett undervisningsmaterial i skolor men passar även alldeles utmärkt att läsa som en vanlig sagobok.

Prov lyssna på Lisen & Ola:

Böckerna finns också att köpa via adlibris.

© 2007-2015  - Maila Monica direkt på monica@mhlaslust.se